Proběhla projekce filmu ŠMEJDI

V úterý 18. 6. 2013 se v kině Pelhřimov promítal varovný dokumentární snímek Šmejdi, kterým provázeli pracovníci Občanské poradny Pelhřimov. Tento film poprvé odhaluje, co vše se může odehrávat na předváděcích akcích, kterých se zúčastňují především senioři a jaké důsledky tyto akce často mají. Občanská poradna poskytuje poradenství a pomoc mimo jiné i osobám, které se dostali do spárů nejrůznějších obchodníků využívajících nekalých obchodních praktik.

V kině proběhla dopolední i večerní projekce dokumentu. Dopoledne se akce zúčastnilo 88 lidí převážně v seniorském věku. Na večerní promítání přišlo 92 lidí, a to většinou ve středním věku. Návštěvníkům bylo nabídnuto drobné občerstvení a možnost debaty s pracovníky Občanské poradny. Této možnosti více využili návštěvníci večerní projekce. Většina lidí byla pohoršena nad tím, že tyto praktiky vůbec existují a nejsou zákonem usměrněny. Zároveň se přiklání k názoru, že jde o velmi promyšlenou a účinnou psychologickou hru.

Na této akci bylo nasbíráno 55 podpisů na PETICI PROTI ŠMEJDŮM a za zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji.

Všem návštěvníkům děkujeme, že se zúčastnili. Děkujeme také těm, kteří se svým podpisem připojili k petici, která, doufejme, přinese očekáváné změny v legislativě.

Kolektiv poradců Občanské poradny Pelhřimov