Více než tuna potravin a drogerie z Pelhřimova a Kamenice nad Lipou

DSC_0022

Spousta dobrosrdečných lidí i letos využila příležitosti zapojit se do Národní potravinové sbírky na pomoc spoluobčanům v hmotné nouzi.

Pracovníci Charitní záchranné sítě, služby Oblastní charity Pelhřimov, čekali s připravenými nákupními vozíky za pokladnami tří supermarketů, v pelhřimovské Bille a Penny Marketu na autobusovém nádraží a dále v Penny Marketu v Kamenici nad Lipou. Charitní zásoby pro sociálně potřebné rodiny i jednotlivce z regionu se v sobotu 10. listopadu rozrostly o 1 296 kilogramů trvanlivých potravin a drogistického zboží.

O tom, že jsou lidé každým rokem štědřejší, svědčí srovnání s předchozími ročníky sbírky. Loni se vybralo 1 216 kilogramů, předloni 923. Oblastní charita Pelhřimov se k akci připojila letos po páté.

Čím do sbírky přispět, poradily zákazníkům supermarketů letáčky se vzorovým nákupním seznamem. „U vchodu je rozdávali dobrovolníci, které pro nás zajistila koordinátorka Dobrovolnického centra Fokusu Vysočina,“ zmínila vedoucí Charitní záchranné sítě Jana Horáková a všem jim vzkázala velké poděkování. To samozřejmě náleží rovněž těm, kteří si do nákupního košíku přidali věci navíc. „Za každou, byť drobnost, jsme moc rádi. Nejčastěji nám lidé dávali těstoviny nebo rýži, ale také sladkosti, které v období Vánoc udělají radost dětem. Čeho se tolik nedostává, to je asi hlavně dětská drogerie,“ prozradila sociální pracovnice Charitní záchranné sítě Martina Švárová.

Zboží, které se v rámci Národní potravinové sbírky podařilo shromáždit, neputovalo z obchodů daleko, pouze do sídla Oblastní charity Pelhřimov v Solní ulici čp. 1814, kam si pro něj mohou přijít lidé v tíživé životní situaci. Ta se posuzuje individuálně podle příjmů, výdajů a případného dluhového zatížení. „Materiální pomoc, která kromě potravin a drogerie zahrnuje také ošacení, vydáváme každý čtvrtek od 13 do 15.30 hodin,“ doplnila Jana Horáková.

Naproti tomu darovat věci Oblastní charitě Pelhřimov je možné každý všední den od osmi ráno do půl čtvrté odpoledne. Stačí je odložit v přízemí budovy u výtahu.

IMG-3159

IMG-3167