Spolu dokážou víc
15. července 2022 Aktuálně

Spolu dokážou víc

Široký záběr služeb Charity Pelhřimov je jednoznačně výhoda. Dokazují to i dva čerstvé příběhy, kdy na pomoci klientům spolupracovala Domácí hospicová péče Iris, Občanská poradna Pelhřimov a Charitní záchranná síť.

Paní H. byla 98letá dáma, která dříve žila na západě Čech. Po zhoršení svého zdravotního stavu – kdy se u ní rozvinula demence a onkologické onemocnění – se přestěhovala k synovi na Pelhřimovsko. Syn je však sám pokročilého věku a náročná péče o maminku už jej velmi zmáhala. Žena trpěla častým neklidem, vzdorovala a v noci se budila. Proto tým Domácí hospicové péče Iris vyjednal umístění klientky do domova pro seniory, kde jí ve spolupráci s tamním personálem nadále poskytoval paliativní péči. Přijetí do domova ovšem podmiňovala nutnost mít trvalé bydliště ve městě. Pro rodinu bylo nepředstavitelné v dané situaci běhat po úřadech, o klientce ani nemluvě, proto se vedoucí domácí hospicové péče domluvila s kolegyní, která v rámci Charity vede občanskou poradnu. Děvčata z poradny neváhala a vyrazila do domácnosti. Do tří dnů bylo vše kolem změny trvalého bydliště vyřízeno a už nic nestálo v cestě přestěhování nemocné paní do domova, kde s přispěním hospicového týmu bez zbytečných hospitalizací v pohodlí a klidu strávila své poslední dny.

Pan S. se ve svých teprve 42 letech potýkal s onkologickým onemocněním. Pečovala o něho maminka. Šlo o sociálně velmi slabou rodinu. Využití bezplatných zdravotních služeb Domácí hospicové péče Iris to samozřejmě nebránilo, ale protože pelhřimovská Charita dovede pomoci v mnoha směrech, nezůstalo pouze u paliativy. Charitní služby spojily síly a po zmapování situace v rodině nastavily pracovnice Charitní záchranné sítě na dobu péče režim každotýdenního dovozu potravin, drogerie a oblečení. I po skonu syna navíc zůstává žena v kontaktu s občanskou poradnou, která jí nabízí oporu v právních a finančních záležitostech.

„Jsme rády, že nám spolupráce mezi službami takto skvěle funguje, protože dohromady vždycky zmůžeme víc,“ pochvalují si různorodost a všestrannost charitních aktivit vedoucí Jana Edrová a Jana Horáková.

Bc. Dominika Dufková

pracovnice pro oblast péče o dárce a dobrovolníky, projektová pracovnice
Tel.: 604 222 024 E-mail: _kBtV9jqVX~zV-.j4fBFO1.7~bGkO1p