Kdo jsme

Charita Pelhřimov byla založena v roce 1992 jako dobrovolné sdružení věřících římskokatolické farnosti sv. Bartoloměje v Pelhřimově. V prvním období se zaměřila na poskytování humanitární pomoci do tehdejší válkou zmítané Jugoslávie a na poskytování vzájemné výpomoci na území farnosti sv. Bartoloměje.
K 1. 11. 1994 byla Farní charita Pelhřimov oficiálně zřízena Biskupstvím českobudějovickým, zastoupeným biskupem ThDr. Antonínem Liškou  jako účelové zařízení církve dle § 6, odst. 1 zákona č. 308/1991 Sb. Je součástí Diecézní charity České Budějovice. Působnost Farní charity byla v té době vymezena územím farnosti Pelhřimov a okolí.
Ke 12. 10. 1999 je registrována v Rejstříku církevních právnických osob jako samostatný subjekt.
Od 1. 1. 2004 došlo ke změně názvu na Oblastní charitu Pelhřimov, oblast působnosti byla rozšířena na farnosti Božejov, Červená Řečice, Dušejov, Horní Cerekev, Hořepník, Chvojnov, Košetice, Křešín, Nová Cerekev, Nový Rychnov, Onšov, Rynárec, Vyskytná  a Zachotín. Změna názvu a rozšíření územní působnosti se odvíjely od narůstajícího dosahu poskytované pomoci a služeb v posledních letech.
Od roku 1996 poskytuje pelhřimovská Charita odborné sociální poradenství, posléze začíná provozovat také pečovatelskou službu. V roce 1997 se výrazně zapojuje do organizování pomoci pro obyvatele Moravy postižené povodněmi. Několik let pomáhá rodinám v Široké Nivě. Od roku 1998 poskytuje občanské poradenství. V roce 2004 k poskytovaným službám přibyla osobní asistence, na podzim 2008 odlehčovací služby domácí hospicové péče a v roce 2011 sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi.
Od 1. 1. 2022 se název organizace změnil na Charitu Pelhřimov. Vypuštění mnohdy již neaktuálních přívlastků a zjednodušení názvů ve stejné době absolvovaly i ostatní lokálně působící Charity v českobudějovické diecézi.
S rokem 2023 se součástí pelhřimovské Charity stala Charita Pacov. Její historii si přečtěte níže.

Historie Charity Pacov

Pacovská Charita vznikla roku 1992. Služba závisela dlouhou dobu jen na pomoci dobrovolníků. Od 1. 1. 1994 zde působí první zaměstnaná pečovatelka. Koncem roku 1994 začínají přípravné práce na vybudování střediska pečovatelské služby v budově fary na náměstí. Dne 26. 5. 1995 otevíráme charitní ošetřovatelsko-pečovatelské středisko a nabízíme veřejnosti profesionální službu zdravotní sestry a pečovatelky.
V roce 1997 se zapojujeme do humanitární sbírky na pomoc Moravě, postižené povodní. Od téhož roku organizujeme každoročně sbírku šatstva pro Středisko sociální pomoci v Úpici.
V prosinci 2000 nabízíme dětem a mládeži volnočasové aktivity v nově otevřeném Komunitním centru Spirála, které sídlí rovněž v prostorách fary. Pracuje zde sociální pracovnice a vychovatelka.
Od 1. 1. 2004 přebírá pečovatelská služba z rozhodnutí rady města dům s pečovatelskou službou Na Blatech a stává se tak jediným poskytovatelem služeb tohoto druhu ve městě.
V letech 2006–2008 je projekt Komunitního centra financován v rámci společného regionálního operačního programu z prostředků EU. Současně bylo centrum partnerem Oblastní charity Písek v projektu Caritas Síť.
Ve středisku pečovatelské služby se schází 1x týdně Sdružení anonymních alkoholiků.
Od roku 2007 vydává pečovatelská služba pro své uživatele měsíční zpravodaj Paprsek.
V polovině roku 2008 vzniká mateřské centrum Sovička. Díky sponzorům je pro pečovatelskou službu zakoupen nový automobil Škoda Roomster. Téhož roku se zapojujeme do programu na podporu rozvoje dobrovolné sousedské výpomoci v malých obcích Kraje Vysočina. Z výtěžku prvního ročníku Vánočního dobročinného bazárku doplňujeme půjčovnu kompenzačních pomůcek.
S počátkem roku 2009 registrujeme službu osobní asistence. V polovině roku 2009 mateřské centrum Sovička končí svoji činnost pod záštitou Farní charity Pacov. Z výtěžku dobročinného bazárku byl zakoupen vanový zvedák, koupili jsme starší automobil Renault Kangoo na rozvoz obědů a v rámci Týdne sociálních služeb jsme uspořádali akci Den charity.
Od 1. 1. 2010 je projekt NZDM Spirála financován z projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území kraje Vysočina – individuální projekt. V srpnu a září se loučíme s několika našimi uživateli z důvodu jejich stěhování do Domu seniorů v Pacově, který otevírá nové oddělení. Dne 14. prosince se koná třetí ročník Vánočního charitního dobročinného bazárku.
V roce 2011 navazujeme spolupráci s nadací Divoké husy a Nadací J&T, které podpořily nákup zdravotních pomůcek.
V roce 2012 slavíme 20. výročí naší činnosti.
V roce 2013 naši činnost podpoří Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové poskytnutím příspěvku na nákup elektrického polohovacího lůžka.
V roce 2014 přebírá pečovatelská služba na kongresu poskytovatelů sociálních služeb ČR v Táboře ocenění Značka kvality v sociálních službách. Koncem tohoto roku je ukončeno poskytování osobní asistence.
V rámci grantového programu Investujeme v sociálních službách získáváme v roce 2015 dotaci od Krajského úřadu Kraje Vysočina na nákup nového automobilu. Zapojujeme se do charitativního projektu Upleť čtverec.
Rok 2016 nám přinesl první prezentaci na Dni mikroregionu, který pořádá město Pacov. Do Jižní Afriky jsme odeslali 787 upletených čtverců na přikrývky pro sirotky a Refrakčnímu centru Praha jsme poslali 80 ks dioptrických brýlí.
V roce 2017 jsme oslavili 25. výročí naší činnosti a prezident Diecézní charity České Budějovice P. Stanislav Brožka nám požehnal nový automobil. Proběhl 10. ročník dobročinného bazaru.
Roku 2018 jsme odeslali dalších 550 upletených čtverců do Afriky. Veřejnost jsme pozvali na seminář Mnoho tváří pomoci pro pečující a na ukázky canisterapie.
V roce 2019 jsme se připojili ke stávkové pohotovosti Doma je doma – domácí zdravotní péče v ohrožení.
Roku 2022 jsme oslavili výročí 30 let od založení Charity Pacov.

Poslání Charity ČR

je pomoc lidem v tísni a sociální nouzi bez ohledu na jejich rasu, národnost, náboženství nebo politické názory. Konkrétně tak činí formou poskytování sociálních a zdravotních služeb, charitativní a humanitární pomoci. V zahraničí pak působí i prostřednictvím rozvojové spolupráce. Nepřímo pak pomáhá Charita lidem v nouzi i tím, že na jejich situaci upozorňuje a usiluje o zlepšení jejich celkového postavení.

Více se o činnosti Charity ČR dočtete zde.

Charita Pelhřimov

Solní 1814, Pelhřimov, 393 01